10 september 2023

Open monumentendag 2023 Kunstmarkt op fort Jutphaas (georganiseerd door Stichting Kunstgein en Bij de Fortwachter).

http://www.kunstgein.nl

www.bijdefortwachter.nl


Wat een bijzondere dag! 30 kramen in een lange rij bovenop de heuvel op fort Jutphaas. Alle kramen mooi ingericht met prachtige kunst. De locatie, het mooie weer, de activiteiten die georganiseerd waren voor kinderen en volwassenen. De ontmoetingen met mensen die speciaal voor mij kwamen, gesprekken met bezoekers, burgemeester en wethouders, mensen die ik ken en onverwachts tegen kwam. Meer dan 1400 bezoekers. Door alle drukte en indrukken ben ik vergeten echt foto's te maken. Het zijn er een paar, maar die geven absoluut niet weer hoe groots en mooi het was.

Home > enzo >home   Exposities enzo

26 september 2021

Health and food festival Nieuwegein

Op deze dag mocht ik sieradenworkshops geven aan kinderen. Echt zo fijn om te doen! En alles met hulp van mijn dochter :-).

23 augustus 2021

Paraview Maarssen

Bijna alles zelf gemaakt: kaarssen, massageolie, crèmes, thee, waxmelt en natuurlijk sieraden. Hele bijzondere en vooral gezellige dag.

27 september 2020

"Kunst in het café" in café Den Tollensteghe in Culemborg

Schilderijen, mixed media en sieraden

Geëxposeerd met Monique Willemse (schilderijen), Marjolein Molenaar (schilderijen + diversen), een prachtig meisje met erg mooie tekeningen die ook heel goed kan zingen, postuum; schilderijen van een vaste klant van het café en ik met mijn sieraden.

Een geweldige middag met dank aan Patrick Molenaar en Barry ter Meulen van café Den Tollensteghe! Met live music van o.a. Tom van Munster (geweldige stem!).


29 augustus 2020

Kunstmarkt Jachthaven de Helling in Culemborg (georganiseerd door Monique Willemse en mij).

Hennie van Ling (schilderijen), Ann (keramiek), Pien Mandersloot (keramiek), Kim Hendriks (mixed media), Monique Willemse (schilderijen) en ik met mijn sieraden.

26 september 2019

Voordracht Nieuwegeinse Peil in bibliotheek De Tweede verdieping in het stadshuis in Nieuwegein. Presentatie door Gina van den Berg. Mijn voordracht lees je onder de foto's.

Verbinden

Ik ga twee mensen die elkaar niet kennen met elkaar verbinden, waarbij ik de ondergeschikte verbindende rol op me neem. Toen ik het verhaal van Sylvia las, dacht ik meteen “toeval bestaat niet”.

Sylvia Nemmers, geboren op 5 februari 1938 in Tjimahi bij Bandung. Sylvia is in 1950 per boot vertrokken naar Nederland.

Mijn vader: Jan Kleinjan, geboren op 5 oktober 1926 in Rotterdam. Mijn vader is in 1946 per boot vertrokken naar Nederlands-Indië. Dit betekent dat jullie gedurende een aantal jaar vlak bij elkaar waren. Dat ik me zelfs kan afvragen of jouw vader en mijn vader elkaar destijds ontmoet hebben???

De vader van Sylvia was KNIL officier en voerde het commando over Nederlandse soldaten. Hij vervulde zijn taak als militair in het Koninklijk Nederlands-Indisch leger uit naam van de Nederlandse staat.

Mijn vader werd in 1946 als officier geplaatst in Nederlands-Indië. Hij was toen nog net 19 jaar. Hij diende in het 3e bataljon Garderegiment Grenadiers.

Sylvia beschrijft haar vader als een autoritaire man, zonder daarbij een negatief waardeoordeel uit te spreken. Mijn vader heb ik altijd hetzelfde omschreven. Toen ik ouder werd, ging ik meer begrijpen hoe een persoon autoritair kan worden.

De vader van Sylvia die tijdens de zware tijden in Nederlands-Indië een gezin moest onderhouden, het land moest dienen in het leger, een kind verloor en gevangen gezeten heeft in kamp Fukuoka in Japan. Mijn vader die tijdens de oorlogsjaren in Rotterdam de jongste was van een gezin van 11 kinderen. Na vijf jaar bezetting met als afsluiting de hongerwinter, was het voor mijn vader een geweldige kans om naar Nederlands-Indië te mogen.

In 2013 heeft mijn schoonzus een boekje geschreven over de tijd van mijn vader in Nederlands-Indië: “Mijn tijd in Indië. Ik wil het graag aan je geven Sylvia.

En nu ik mijn vader met jou in verbinding heb gebracht, ben ik automatisch verbonden met jou.

Beste Sylvia, jij 81 en ik 53. Wij beiden dochter van… allebei dochter van een autoritaire militair

23 maart 2019

Op 18 maart 2019 vond er een vreselijk schietincident plaats in een tram in Utrecht. Die dag was ik aan het werk in het WKZ (Wilhelmina Kinderziekenhuis) en vond onderstaande ontmoeting plaats. Het gedicht heb ik een paar dagen erna mogen voordragen in bibliotheek De Tweede Verdieping in het stadshuis in Nieuwegein.

De opdracht was een gedicht met als titel De moeder, de vrouw naar het gedicht van Martin Nijhoff uit 1934. Presentatie door Gina van den Berg. Mijn voordracht lees je onder de foto's.

Ik kijk naar je en probeer je blik te vangen

Je luistert naar alle artsen die tijdens dit spreekuur rouleren en beantwoordt al hun vragen

Na ieder gegeven antwoord zoek jij mijn blik

Tussen ons ontstaat langzaamaan een fragiele band

Dat voel jij en dat voel ik

Alle medische vragen beantwoord je zonder blijk van emotie, maar geheel met je verstand


We zijn in het Wilhelminakinderziekenhuis en jouw dochtertje van bijna vier komt voor de zoveelste controle

Nadat alle artsen hun zegje en onderzoek hebben gedaan en zijn vertrokken, raken wij in gesprek

En ik vraag aan jou hoe oud je bent; “22” zeg je

“Ik wist het” zeg ik tegen je, “net zo oud als mijn dochter”

Ik wil je zoveel zeggen en vragen, maar wil ook dit intieme moment tussen ons niet verstoren


Dan gaat jouw mobiel

Ondanks dat ik je niet kan verstaan, want je spreekt nu een andere taal, hoor ik de paniek en emotie in jouw stem

Je hoort voor het eerst over de vreselijke aanslag op de tram

We praten erover met elkaar en op dit moment zijn wij een

Geen generatie- of cultuurverschil, wij beiden denken hetzelfde


Ik sta op om de kamer te verlaten

En ik vraag of ik nog iets tegen je mag zeggen

Je kijkt enigszins gelaten

Afwachtend wat ik ga zeggen en ik vertel jou dat ik veel bewondering voor je heb

Respect voor de intense zorg die je hebt als jonge moeder voor dit jonge meisje


Je wuift het weg, maar ik zie dat het je goed doet om te horen

Je kijkt in m’n ogen met zo’n mooie blik

22 jaar, zo jong nog en al zo’n zware verzorgende taak als moeder

Ik zeg tegen je dat ik je zo’n sterke vrouw vind en we geven elkaar een hand

Ik doe de deur open en verlaat de ruimte.

En ik? Ik slik….December 2018

Expositie Kerst met Monique & Monique in de Synagoge in Buren

Werkelijk een fantastisch weekend: kunst, muziek van Coen en Leela Teeuwen, zangeres Diana van Meeteren en de Kerstman (Nico).

 

28 maart t/m 7 mei 2018

Expositie Kunstgein Podium in het Gemeentehuis Nieuwegein

In juni 2017 hebben Monique Willemse en ik samen meegedaan aan de Kunstgeinroute Nieuwegein. De organisatie heeft ons gevraagd om nog een keer te exposeren, maar dan in het Gemeentehuis in Nieuwegein. Hoe gaaf is dat?

We hebben dit samen gedaan met andere kunstenaars: Paul Ramakers - schilderijen, Monique Willemse - schilderijen, Monique Kleinjan - sieraden in combinatie met piepkleine schilderijtjes en gedichten. En met een optreden van Coen en Leela Teewen. De beveiliging was humorvol en gezellig met Glenn.

November 2018

Winterfair in Houten. Niet echt een expositie, maar super leuk om aan mee te doen. De winterfair was georganiseerd door Reinaerde te Houten. Prachtige ontmoetingen!

Juni 2018

Stand op camping De Lievelinge. Wat een bijzondere kunstzinnige plek!

 

expositie in Galerie Het Plein in het UMC Utrecht

Hennie Kempen: foto´s, Theo van Berkel: foto´s, Janniek Helder: aquarellen, Silvie Sebastian: tekeningen, Monique Willemse: schilderijen, Monique Kleinjan: schilderijen

De expostie van twee maanden was ter ere van mijn 10-jarig beheer van galerie Het Plein in het UMC Utrecht. Jubileum georganiseerd door Jona van Zetten. Met een mooie en lieve toespraak van Monique Willemse.

Kunstatelierroute Nieuwegein. Wat was het bijzonder en leuk!

Monique Willemse: schilderijen

Monique Kleinjan: sieraden

http://kunstgeinatelierroute.nl/?q=moniquekleinjan

Vrijdag 31 maart t/m zondag 2 april 2017

De Synagoge te Buren http://www.synagogeburen.nl/site/3-vrouwen

Nellie Looren de Jong: schilderijen Website Nellie: http://www.datstaatergekleurdop.nl

Monique Willemse: schilderijen

Monique Kleinjan: sieraden

Nellie, Monique en Monique in 2011. We gaven een schilderworkshop aan opgenomen kinderen in het Wilhelmina Kinderziekenhuis.

Zo mooi om te doen! Zes jaar later hebben we samen geëxposeerd in de Synagoge in Buren. 2017 31 maart t/m 2 april.


Home > enzo  home Exposities enzo